… u 372. emisiju kršćanskog rocka pozvao sam “Sign Of Jonah”, slušat ćemo njihov drugi album – “Day Of The Lord”! – E, da je živ moj Stari Pajdaš z bregov – Čedo Antolić, Čedologija, rek’o bi: opako dobra bluzača!!!

U ono vrijeme: Kad je nagrnulo mnoštvo, poče im Isus govoriti: „Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin. Doista, kao što je Jona bio znak Ninivljanima, tako će biti i Sin Čovječji ovomu naraštaju.“

„Kraljica će Juga ustati na Sudu s ljudima ovog naraštaja i osuditi ih jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo ovdje i više od Salomona! Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!“

(Lk 11, 29-32)

 

Je li Ti se kad dogodilo, da od kad si ustala – taj dan Ti ama baš ništa nije polazilo za rukom?!

Trebaš spremit’ ručak, al’ tijesto nikako da ispadne onako kako bi trebalo, meso pre-pečeno, juha pre-slana…

– E tako je otprilike bilo meni, cijeli ovaj prošli tjedan; posebno sinoć kad sam tek bio sjeo ispred kompjutora i počeo pripremat’ završnu verziju „uvoda“ za noćašnju emisiju.

Sjednem za stol, čitam… – pa onda napišem na papir neke rečenice; razmišljam, čekam da me misao krene; onda ustanem, odem do hladnjaka – uzmem ‘ladnu limenku cole, i s njom u ruci hodam po sobi, k’o prof. Baltazar u onom crtiću; al’ đaba sve, nikako da mi dođe ona prava misao, rečenica za koju ću se uhvatit’ i koja će me odvest’ dalje.

Nije mi onda preostalo ništa drugo, nego da za noćašnju emisiju kršćanskog rocka umjesto uvoda, ispričam jednu pomalo ne-običnu priču. Nije to nikakva priča za laku noć, onakva kakve se pričaju djeci; ova je ipak malo ozbiljnija, i pričam je Tebi, zato što vjerujem da si Ti ipak odrastao i da ćeš je razumjet’.

Priča je to koja govori o čovjeku koji se htio sakrit’, htio je pobjeć’ nekamo od nekoga – htio je pobjeć’ od Boga!

– Tek je na kraju shvatio, i to na pomalo bolan način, da se od Boga ne može pobjeć’; da je Božja ruka veća od bilo kojeg našeg nauma – i da je dulja i od najduljeg puta ljudskom rukom učinjena, a kojim bismo htjeli bježat’.

Kad noćas čuješ ovu priču, vjerujem da ćeš onda reć’, da se ta ista priča i danas tako često ponavlja. Priča je to koja k’o da je uzeta iz naše svakodnevice, iz našeg sela, iz naše gradske pustinje… – priča o ljudima koji ne prestaju bježat’ od Boga.

E, kad bi mi samo dopustio da Te uzmem za ruku i povedem, vidio bi k’o i ja – kol’ko je cestâ i putova ovdje u zemlji Švapskoj, a koji su prepuni bjegunaca koji ne da bježe od Boga, nego nestaju u skokovima i više se ni ne okreću natrag.

– Ili kako to lijepo hercegovački fratar-pjesnik fra Janko Bubalo napisa: „putovi su uvijek zasuti bjeguncima, kad se s ovog svijeta u svoju nutrinu putuje.“

No, istodobno ćeš čut’ da – to što ću ispričat’ – to je zapravo priča o Bogu, kojeg nikakva ljudska bježanija ni zloća ne mogu zadržat’, da On kao pravi Stvoritelj i dalje nastavi tragat’ za svojom djecom, da se nada njihovom povratku, baš k’o Otac izgubljenom sinu.

Onoj tamo Zagrebačkoj-Splitskoj-mojoj-Brajkovskoj-Bosanskoj-Ercegovačkoj… – il’ bilo kojoj drugoj Ninivi, svim Ninivama ovog svijeta pripada malo više srca. Ne zaboravi – i Tvoje vlastito, jednako!

Jer, ako je Bog preko plašljivih riječi jednog Jone uspio obratit’ Ninivu, kakvo li onda obraćenje sprema svima nama preko „Radosne vijesti“ Isusa Krista!?

Zato On i traži među nama „glasnike“, koji će tu Radosnu vijest prenijet do najudaljenijih granica ovoga svijeta, koračajući tko zna kakvim ne-prohodnim stazama i cestama prepunim bjegunaca; traži Bog „glasnike“ koji će Njegovu Riječ propovijedat’ kršćanskim rockom i metalom, slaveći žestokim zvukom Sveto Ime Isusovo, čak i tamo gdje su Bogu svi okrenuli leđa.

Takav jedan kršćanski bend sam pozv'o u ovoj noći; sviraju moćan zvuk bluesa, kršćanskog bluesa. - Odzivaju se na ime „Sign Of Jonah“ / Znak Jonin, a slušat ćemo njihov drugi album, snimljen prošle godine: „Day Of The Lord“! 
E, da je živ moj Stari Pajdaš z bregov – Čedo Antolić, Čedologija, on bi u ovoj glazbi noćas itekako uživao.
Sad nas gleda gore negdje iz 'ko zna kojeg Očevog stana, kamo je otišao prije nas da pripremi jednu dobru žveganu!
- I k'o da ga sad slušam, kak' me onak' poprek' gledi, pa mi kaže: sunce ti kalajisano, Bosančeros jedan, odvrni to jače! Ovo je opako dobra bluzača!
Zato, nek' se noćas čuje sve do neba, do Čedologije!
Noćas će se zvučnici prelijevat' od bluesa!

A Ti, sve što trebaš učinit…

Samo klikni na ovaj link ispod

 

Dobri Bog Te blagoslovio!
pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top