… u 369. emisiju kršćanskog rocka pozvao sam gromoglasne galamdžije s kršćanskim predznakom – odzivaju se na ime ‘The Protest’! – poslušaj!!!

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima:

Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.

Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred
žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu.

Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.

(Mt 5, 17-26)

I onda još jednom, i drugi, i peti i šesti put, rekne Isus svojim učenicima: a ja vam kažem…
Čuli ste da je rečeno starima: ne ubij… – ne učini preljuba… – i ne zaklinji se krivo… – a ja vam kažem
Bertold Brecht je napisao jednu rečenicu, u kojoj je rekao – da postoji stotinu načinâ da se drugoga ubije, ali da je vrlo malo od tih načinâ zabranjeno!

Učitelj Isus, koji je došao među nas da nas pouči pravednosti koja je u duhu  Kraljevstva Božjega, On ne vjeruje u razvodnjavanje, ni u neku light verziju Zakona; nit’ je sljedbenik mijenjanja, ili dokidanja tih prastarih učenjâ i zakonâ: ne ubij… – ne učini preljuba… – ne zaklinji se krivo

Ništa od svega toga; nego je briga našeg Učitelja bila ta, da se zakonima vrati ona njihova izvornost, ono prvotno – zašto su ti zakoni uopće doneseni među nas ljude!

Čuli smo Isusove riječi, da On nije došao ukinut’ Zakon ni Proroke, nego ih ispunit’!

I onda, čak šest puta ponavlja iste riječi: kažem vam! – i jednom: kažem ti! – što još više potvrđuje tu Njegovu nakanu, da nije došao ništa dokinut’, ni uspostavljat’ neki novi način vjerovanja; Isus želi samo jedno: želi vjeru koja je predana starima pročistit’, a vjernike želi vratit’ onomu što je u toj vjeri izvorno i temeljno!

Zato i jesu ove riječi iz Evanđelje po Mateju (gore iznad ispisane) poruka svima nama: meni prvome, jer ja sam ih najprije pročitao, a onda sam ih ovdje do Tvojih očiju donio.

– Nisam ja kriv, Ti si mi ostavio svoju mail adresu, i baš Ti mi dopuštaš da svakog ponedjeljka na Tvoj mail stigne najava emisije kršćanskog rocka – u ovoj noći 369. po redu.

Znaj da ove Isusove riječi obvezuju sve nas; jer naš Učitelj ne dopušta da se olako zadovoljimo mlakošću, osrednjošću i onim izvanjskim obdržavanjem propisâ; nego traži da propise posvojimo da budu naši, da ih izmjerimo onom najboljom mjerom; a najbolja mjera bit će – naš vjernički odnos s Bogom!

Svaki onaj čovjek – muškarac i žena – koji budu nastojali živjet’ po onome što Isus traži, shvatit će – kol’ko je njihova vjera skromna i malena!
I upravo ta skromnost i malenost njihove vjere, vjera sitna poput gorušičina zrna – ona je početak onog pravog, istinskog vjerovanja!

Baš na taj početak, takvog vjerovanja, ja Tebe u ovoj noći od ponedjeljka pozivam, preko emisije kršćanskog rocka, u kojoj sam ugostio predobre kršćanske momke iz pravog kršćanskog metal benda – a odzivaju se na ime: „The Protest“!

 

Jedan moj prijatelj, inače Brođanin – Nino Alić, on mi je svratio pogled na njih.
Kratko mi je u poruci Nino napisao: jesi čuo za njih?! – što je za mene bio i više nego dobar razlog da zavirim u svoju glazbenu arhivu i tamo otkrijem tri dugo-svirajuća albuma i jedan EP, sve još ne-dirnuto – čekalo je samo moju ruku da ih zagrabim!

Znaš, da sam o tome već više puta razmišljao, al’ nisam još domislio onaj pravi odgovor s kojim bi’ bio zadovoljan.

Naime, pitanje koje si vrlo često postavim jest: zašto je mene Gospodin poslao baš u ponedjeljak u svoj vinograd? – i to do kasno u noć?

Možda bi bilo triput bolje i uspješnije da mi je recimo dao petak, il’ da me je poslao u subotu; ali kud baš ponedjeljkom da se trudim iznenadit’ i oduševit’ sve one koji će do kasno u noć ostat’ uz „dobar radio za dobre ljude“ (HKR).

 

Noćas su s nama u emisiji kršćanskog rocka; noćas će nas držat' budni skoro do pred ponoć!
Njihovo ime je „The Protest“; a moje ime je - p. anto bobaš, dominikanac sam, svećenik; i ova emisija kršćanskog rocka nije nikakav protest – ovo je moj život, a ja sam glasnik Isusa Krista!

Ako želiš i opet bit’ dionik svega ovoga, ono što trebaš učinit’jest klikni na ovaj link ispod

 

Dobri Bog Te blagoslovio!
pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top