U 322. emisiji kršćanskog rocka slušat ćemo i o tome – je li i u kojoj je mjeri rock glazba pogubna za dušu i za tijelo???!!!

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu.
Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa:
„Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!“

[Lk 1,39-45] 

Punih 31 godinu, kol’ko sam svećenik – a prije toga kao student-bogoslov, glasno sam zastupao to isto; i sve dok budem disao, trudit’ ću se uvijek i samo oko toga – oko pjevanja i pjesama kojima će se pronosit’ slava Presvetog Imena Isusova!

Ono čega je duša puna, o tome usta govore! – Tamo gdje Božji Duh živi u čovjeku, tamo se naša usta otvaraju, da bi pjevala hvalospjev Bogu, da bi svjedočila Božju ljepotu. Nama kršćanima to nikad nije bilo dopušteno, nije nam dopušteno ni danas, niti će nam ikad bit’ dopušteno – da ostanemo nijemi, ako se od nas traži ispovijedanje vjere u Isusa Krista i u Njegovu Crkvu.

U svojoj Poslanici, sv. Petar nas poziva da ne šutimo, nego da damo obrazloženje nade koja je u nama (usp. 1Pt 3,15).
Tamo, dakle, gdje se radi o Bogu, o našem svjedočanstvu za Njega – i o Božjoj istini, tu kršćanin mora govorit’ / svjedočit’; tu kršćanin ima pravo i dužnost na govor i odgovor. Istina je i činjenica je – da mi danas u Europi živimo u tzv. pluralističkom društvu. Ako mi kao članovi Crkve ne budemo imali jasne stavove u javnom svjedočenju naše kršćanske vjere, onda će situacija bit’ sve tragičnija, a ponovna evangelizacija Europe neće bit’ ni blizu moguća.
Vidimo to na primjeru Sjeverne Afrike, gdje je kršćanstvo nekad cvjetalo. – Dok su se oni prenemagali oko štovanja i čašćenja slika – za-i-protiv – naišao je islam i pomeo ih s lica zemlje.

Sad u prošli petak, vraćao sam se avionom iz Zagreba za Hamburg. Ovo je prvi put da sam na izlazu iz aviona, na kraju leta „Lufthansom“, čuo: „sretan vam Božić i Božićni blagdani!“.
– I jedna od stjuardesa, izgovorila je to pomalo stidljivo, onako s pola glasa, ali je rekla, čulo se, prebacila je to preko usana… Kad sam izlazio iz aviona, i ja sam ih pozdravio na njemačkom, sa „sretan vam Božić“ / „Frohe Weihnachten“, na što sam vidio da se trgnula i sva radosna odgovorila: „sretan Božić i vama!“

Toliko sam puta s oltara kazao svojim vjernicima ove riječi, ovdje u Hamburgu: došli ste prije tko zna kol’ko mjeseci il’ godina u ovaj grad; ma možete vi otić’ i do na kraj svijeta, al’ nemojte zaboravit’ – tko ste i odakle dolazite!
Naši stari su za krst časni i slobodu zlatnu umirali! – Kruha nisu imali, al’ se Krista nisu odrekli, nit’ su prešli na drugu vjeru!
„Ne dam vjeru za večeru“ – s tim motom su živjeli i umirali, kad su ih nabijali na kolje. – A što se događa danas?!
Danas, zbog 10-20-30 € mjesečno, naši se sunarodnjaci ispisuju iz Crkve, odriču se Krista. Zaboravljaju, da čovjek ne živi samo od eura, niti od toga – kol’ki mu je bruto prihod-rashod. – Čovjek u svojoj konačnici treba smisao, treba ispunjenje i nadu, čovjek treba Boga!

Duh Sveti je u Blaženoj Djevici Mariji zadobio ljudsko lice. – Isus, Sin Božji, druga Božanska osoba – po rođenju je primio nešto od lica svoje Majke. Zato i štovanje Blažene Djevice Marije u našoj Katoličkoj crkvi, u konačnici je uvijek štovanje Boga, Duha Svetoga.
Zato je lijepo što na 4. nedjelju Došašća, zadnju nedjelju prije najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića, mi doživljavamo Marijino iskustvo s Duhom Svetim.

Takvo iskustvo odnosa Majka Božja nudi i svima nama, koji ćemo u nadolazećoj noći bit’ uz svoje radio prijemnike, i slušat’ emisiju kršćanskog rocka: da budemo muževi i žene Duha Svetoga, da pomažemo jedni drugima; da štitimo život i da pjevamo nove pjesme – sve na hvalu i slavu Boga Oca. Amen.

 

Samo za Tebe sam u ovoj noći pripremio „nove pjesme“; kad kažem nove, to znači
da ih nisi još čuo u ovakvoj obradi, nit' si ih čuo sa zvukom ovoga benda. Pjesme su s albuma iz godine 2001. onako kako su ih obradili rockeri iz benda
„38 Special“ na svom Božićnom albumu: „A Wild-Eyed Christmas Night“.

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

 

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top