… u 316. emisiji kršćanskog rocka idem dalje s pitanjem: može li se uopće činiti evangelizacija rock glazbom?! – može-ne-može?! – po 4. put!

Isus govoraše mnoštvu u pouci svojoj:

„Čuvajte se pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava. Stići će ih to oštrija osuda!“

Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu. Mnogi bogataši bacahu mnogo.

Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant.

Tada dozove svoje učenike i reče im: „Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.“


[Mk 12, 38-44] 

Ne znam točno, što su to njih dvojica radili zajedno, iskreno – ni ne interesira me; ali ovih zadnjih mjeseci ime mu se veže vrlo često uz posrnulog glumca Johnny Depp-a, koji je optuživan čak i zbog obiteljskog nasilja.
A on sâm, osim što je rock glazbenik, široj javnosti je poznat i po ekscentričnom odijevanju i razuzdanom ponašanju na stageu, u što su uključene i nastranosti – kad sebe siječe, posvuda po tijelu, tako da bude krvi posvuda.
Tematika njegovih pjesama jest sve ono, čime se oduševljavaju mladi. A neš ti, jest mlade teško oduševit’; daj im što više seksa, droge, nasilja, blaćenja i ismijavanja Crkve, svećenstva, kao i ne-pristajanja uz bilo koju religiju… – i eto ti, imat ćeš ih na svojoj strani.

A sve to je zapravo zaštitni znak ovog američkog glazbenika, čije je umjetničko ime – Marylin Manson.
Dakako, da je kao takav od početka izazivao kontroverze, oštro se suprotstavljajuć’ političkim – a posebno crkvenim krugovima.
Nazvao je sebe još i ‘Antichrist Superstar’, kako je bio naslov i jednog od njegovih albumâ.

Od tada je evo prošlo više od 16 godina, kad je godine 2005. – točnije 22. kolovoza, treb’o održat’ koncert u pulskoj areni, u sklopu svoje turneje „Against All Gods“ / „Protiv svih bogova“.
Sâm prostor pulske arene kao takav, još više je treb’o uzdić’ i potvrdit’ to njegovo poigravanje, kako s političkim – tako i s crkvenim miljeom.
Da se odmah razumijemo, nije Marylin Manson ni tada imao velik krug slušatelja (barem ne u Hrvatskoj), koji bi bili spremni do vrha napunit’ njegove koncerte; no, jedno mu se mora priznat’ – lik je pametan, jako – i zna vrlo dobro, kako isprovocirat’, kako provokacijom privuć’ mlade ljude, kako ih namamit’ da dođu.

– A za provokaciju, lik se profesionalno poslužio taktikom i to vrlo provjerenom i uvijek istom:
– nekol’ko mjeseci prije koncerta, novinarska škrabala – dobro plaćena, počela bi podgrijavat’ atmosferu, najavljujući izvan-serijski koncert;
– nakon toga ‘proda se patka’, kako će policijska uprava zabranit’ njegov koncert, jer kao Crkva se buni, roditelji se bune da im „on“ svojim pjesmama kvari djecu, ne-dolično djeluje na mlade…
– Dovoljna su bila samo ta dva koraka, pa da se Crkva zalijepi na to; drugim riječima: naivno upadne k’o u paukovu mrežu, nasjedne k’o kakav neiskusni sjemeništarac, koji se zateleba.
A onda, bez da je itko preslušao ijedan njegov album – da bi se uopće znalo, protiv koga se ustaje, i koja je taktika neprijatelja… – počele su se javljat’ neke od kršćanskih udrugâ (katoličkih i protestantskih), pokrećući peticiju protiv održavanja koncerta.
Biskupov tajnik, tek zaređen mladi svećenik (kojemu je što se koncerata tiče domet vjerojatno bio Mišo Kovač Mačko na Poljudu), dečko sav nervozan morao je stat’ pred kamere – i glasno pročitat proglas (ponavljam: pročitat’ od slova do slova) – „proglas“ kojim se traži od institucijâ zaduženih za to – da se koncert zabrani.
A kao vrh svega bili su sedmorica katoličkih svećenikâ, koji su se ponudili – isplatit’ odštetu organizatorima, samo da se koncert ne održi!
Nitko uopće nije razmišljao o tome, da svaki i najmanji pokušaj zabrane čini samo kontra-efekt! – Jer, tko to danas može nekome nešto zabranit’?!
– Na kraju, kad je sve prošlo, kad su se skupljale čahure, agencija koja je organizirala koncert, kao i sam glazbenik-provokator – Marylin Manson – zadovoljno su trljali ruke, jer koncert, ne da je uspio! – nego je bio iznad svih očekivanja!

Pulska arena bila je rasprodana do vrha, i još je stotine posjetitelja ostalo ispred ulaza.
– Glazbenik Marylin Manson, na kraju je velikodušno zahvalio – posebno svim vjerskim aktivistima; čovjek je uljudno i s puno cinizma rekao svima „hvala“ na besplatnoj reklami! Jer, u onome što je on bio naumio, uspio je iznad svih očekivanja: nastupio – pokupio novac – i otiš’o; prema onoj Cezarovoj: veni – vidi – vici!

U svoj toj galami i halabuci koja se tada bila digla, sjećam se – dva-tri dana prije koncerta – netko se sjetio da ima jedan dominikanac koji sluša takvu vrst glazbe; pa kao, ajd’ da čujemo – što on ima na tu temu za reć’?!
Telefonom su me nazvali i pitali: „što ja mislim o koncertu koji se treba održat’ u Puli?“

To što sam tada izgovorio, može se i danas nać’ na internetu; utipkaj samo: Anto Bobaš – Marylin Manson, ili: svećenik brani Mansona!

– Činjenica je pak, da ja uopće nikoga nisam branio; no, novinarska škrabala znalački su izvukli riječi iz konteksta – i tako ih objavili!

A bio sam rekao ovako…

 Što sam točno rekao, poslušaj noćas u 316. emisiji kršćanskog rocka, 
kada ćemo posebno slušat skandinavski kršćanski metal. 
- „Glory & Power“

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top