… u 311. emisiji kršćanskog rocka pričat ću malo o kršćanskom stavu prema rock glazbi, malo o anđelima, malo i o svetom Franji… – poslušaj (ako stigneš)!

U onaj čas pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: „Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?“
On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.“
„Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.“

[Mt 18, 1-5.10] 

Koliko sam puta znao šutke, sklopljenih očiju razmišljat’ o njima, govorit’ im svoje najveće djetinje tajne; kol’ko puta sam drugima htio pokazat’ sve one svete sličice „Anđelâ čuvarâ“, a koje su starija braća i sestra donosili doma.
I danas, kad se moj život primiče 60-oj, još uvijek se znam zateći u razmišljanju o njima, i kako im govorim svoje potrebe, svoje tajne; i drugima želim pričat’ o tim nebeskim bićima, a koja su nama ljudima toliko blizu.
Konačno, kad sam u subotu sjeo ispred svoga kompjutora, rekoh: aj’ da o anđelima to kažem tako, da svatko može uzet’ nešto za sebe.
U Bibliji, kad je riječ o Anđelima, oni imaju dugu povijest, i k tome prilično promjenljivu. – Već evanđeoska izvješća nude jedan odgovarajući ambijent.
U izvješću evanđeliste Luke o Isusovom rođenju, riječ je o jednom anđelu, ali i o „silnoj nebeskoj vojsci“ (Lk 2,13) anđelâ. Tu je, dakako, i Anđeo koji se ukazuje Josipu u snu.
Biblijski nas tekstovi izvješćuju ponekad gotovo pa naivno o čudesnim anđeoskim djelima. – Kasnijim će teolozima biti puno teže, jer će u svojim razmišljanjima i prepirkama imat’ puno pitanja: imaju li anđeli tijelo? i kol’ko anđelâ stane na vrh igle? – bila su neka od vrućih i ponekad beskrajnih svađâ među crkvenim teolozima srednjega vijeka.

Prosvjetiteljstvo 18. i 19. stoljeća vjerovalo je da će ono svojim znanstvenim dokazima protjerati mrak iz ljudskih glavâ te tako konačno stat’ u kraj tim sablastima, koje uopće ne postoje, a za koje ljudi vjeruju da su nekakva krilata bića, anđeli.
– Kako reče Herbert Vorgrimler, da je prosvjetiteljstvo itekako bilo uvjereno, da ta duhovna bića pripadaju „praznovjernom smeću / otpadu povijesti“.

Zadnjih čak nekoliko desetljeća, na veliku žalost tih šatro-naprednih prosvjetiteljâ, i na iznenađenje mnogih teologâ, slavili su i slave anđeli svoje ponovno uskrsnuće. Jer, posvuda se anđele može susresti: u reklamama za aute, u kino-filmovima, na raznim izložbama slikarâ, u modernim ezoteričkim krugovima, večeras evo i u emisiji kršćanskog rocka.

 Kad je riječ o anđelima, vjerujem da si je svatko od nas makar jednom postavio 
ono isto pitanje: kako ustvari izgledaju ta nebeska bića?!
 Vjerujem, da nitko još ni-jednoga nije susreo licem u lice. Čak i veliki broj 
biblijskih tekstova, koji govore o anđelima - ne govore gotovo ništa o 
njihovom izvanjskom izgledu.
 Ipak, svjedoci smo da je tijekom stoljećâ upravo ova tema toliko zaokupljala 
mnogobrojne umjetnike.
 Jedan od tih primjerâ šaljem i Tebi u 311. emisiji kršćanskog rocka. 

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top