… u 305. emisiju kršćanskog rocka opet nam dolazi on – Rob Rock, ovaj put u društvu švapskog metalca Tobiasa Sammet-a i njegovog metal-projekta AVANTASIA! – sviđa mi se kod Rob Rocka jedno – da sve čini U ZNAKU KRIŽA!

U ono vrijeme:

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena.
Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: „Ženo! Evo ti sina!“
Zatim reče učeniku: „Evo ti majke!“

I od toga časa uze je učenik k sebi!

[Iv 19, 25-27 ] 

Dok se sve više zahuktavaju vrući dani i visoke temperature, dok se u župnim crkvama „zbavljaju“ prve pričesti i krizme, dok se u ormare pohranjuju dugi rukavi i džemperi, dok se kupuju sunčane naočale i jedu sladoledi, dok se počinju spremat’ ispiti… Bacim jučer pogled niz ulicu punu svijeta. Gledam, kafići i restorani skoro svi po redu otvoreni, nakon mjesecî pustinje i samoće. I sve si mislim, kako je čovjeku potrebno tako malo, pa da se izvali i uživa u naručenoj kavi te makar malo glumi tu nekakvu bezbrižnost.

Ja stao i razmišljam: kako započet’ ovu noćašnju 305. emisiju kršćanskog rocka?!
Naime, ovaj današnji dan takav je, da se i ja u njemu za nešto moram odlučiti.
Tri najveće svetkovine naše kršćanske vjere mi slavimo po „dva dana“: Božić i drugi dan Božića, zatim Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, i svetkovina Duhova s današnjim Duhovskim ponedjeljkom.

Dobro je da i svetkovina Duhova spada u taj izbor, jer Duhovima ne završava samo vazmeno vrijeme, nego Duhovi obilježavaju novi vrhunac, onaj najljepši trenutak, o kojem govori 4. misni kanon: kao prvi dar za sve, koji vjeruju, šalje Bog-Otac Duha Svetoga; šalje ga zato jer djelo Isusa Krista nije završeno; ono se mora nastavit’, mora donijet’ plod i sve više se usidrit’ u Bogu.
Za mene kao dominikanca velik je ovaj današnji dan (24. svibnja) i još zbog nečega: što se naš dominikanski Red danas prisjeća i slavi „Prijenos sv. oca Dominika“.

– O čemu se tu radi?!

Utemeljitelj Reda, sv. otac Dominik, želio je bit’ pokopan u Bologni, i to odmah na ulazu u crkvu – kako je on to govorio: pod nogama svoje braće!
Odmah nakon Dominikove smrti, nije bilo prošlo dugo – a sve glasniji i brojniji su bili oni koji su bolovali od raznih bolesti, i koji su govorili da im se na Svečevom grobu povratilo zdravlje.
No, braća već od samih početaka nisu htjela ni čut’ za ovakve stvari, k’o što neće ni danas. – Nažalost, to treba reć’ glasno, nek’ se zna – da malo koji Red ili Kongregacija u Katoličkoj crkvi tako slabo drže do svetosti svoje braće i sestara – i da jedva da išta rade na njihovom proglašenju svetima, k’o što je to dominikanski Red.
Nije to nešto što je od danas, nego od samih početaka Reda je tako.

To se već događalo na grobu našeg Utemeljitelja, oca Dominika. – Braća su odbijala priznat’ ikakvo čudesno ozdravljenje po njegovu zagovoru, te su lomili zavjetne darove koje su pobožni ljudi bili ostavljali na grobu oca Dominika. – Sve dok se takva ne-briga nije pročula do samog Rima, do Pape.
Na Papin poticaj, zapravo bila je to izričita naredba braći, pokrenuta je kauza za proglašenjem svetim, oca Dominika. – A onda, na današnji dan godine 1223., u nazočnosti pape Grgura IX., i ravenskog nadbiskupa i Papina legata Teodorika, tijelo oca Dominika preneseno je u novi mramorni grob.
– Godinu dana kasnije, isti papa, Grgur IX., ubrojio je oca Dominika među svece Katoličke crkve.

Večeras u župi Kraljice sv. krunice u Zagrebu, pod misom u 19.00 sati bit će pravo svečarsko raspoloženje.

Uz to što je Duhovski ponedjeljka, braća dominikanci će s vjernim pukom slaviti i „Prijenos sv. oca Dominika“; a braća i sestre iz Laičkog bratstva sv. Dominika, njih 17 na broj, nakon niza godina koje su prošle od polaganja njihovih prvih i privremenih zavjeta – godine 2016. i 2017., večeras će pred sociusom provincijala o. Slavka Sliškovića – o. Domagojem A. Polanščakom, položiti svečane, tj. doživotne zavjete.
Radujem se sa svom novo-zavjetovanom braćo i sestrama iz Laičkog bratstva sv. Dominika, i donosim njihova imena; neki imaju i nova imena u Redu:

1. Rozalija Estera Bregović Pračić,
2. Rado Čibarić,
3. Roska Čibarić,
4. Ivana Marta Đuras,
5. Dubravka Katarina Hinšt,
6. Vladislav Albert Hinšt,
7. Rozalija Jakšeković,
8. Tina Anđela Jeletić,
9. Ivica Kisić,
10. Marinka Kisić,
11. Ivna Veronika Kocijan,
12. Vesna Marta Merlić,
13. Vjera Benedikta Mrvelj,
14. Željka Veronika Šubarić,
15. Katarina Ozana Tomljenović,
16. Robert Tomljenović,
17. Vesna Marija Uradin.

 Cijela noćašnja 305. emisija kršćanskog rocka odisat' će dominikanski. - Tim 
više, što su i pjesme koje u ovoj noći slušamo skinute s dva albuma, 
naslovljena kao „Metal opera“ - iz godine 2001. i 2002., njemačkog heavy 
metal glazbenika Tobiasa Sammet-a.
- Glavni lik o kojemu ta „Metal opere“ govori, jest mladi Gabriel Laymann, 
koji je kao novak stupio u dominikanski Red, u samostanu u Mainzu. 
 Godina je 1602., vrijeme je inkvizicije i vrijeme progonâ vješticâ.
- Pripremi se dobro, jer sigurno slutiš - o čemu će bit' riječi: o inkviziciji i 
progonu vještica.
 A uza sve ovo, dolazi šećer na kraju: nezaobilazni gost, već ne znam koji 
put u emisijama kršćanskog rocka - kršćanski rock pjevač N01 - Rob Rock; 
noćas u društvu švapskog glazbenika Tobiasa Sammet-a, i njegovog 
projekta „Avantasia“. 

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top