… u 288. emisiju kršćanskog rocka stižu finski kršćanski momci iz benda HILASTERION; i započinjemo i ovom emisijom GODINU SVETOG DOMINIKA!

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte Evanđelju!“

I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: „Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!“ Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.

Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

[ Mk 1,14-20 ] 

Evanđelje po Marku kaže odmah na početku: „Ispunilo se vrijeme“.

Kozmičko i tehnički mjereno vrijeme – ono se ne ispunja. Vrijeme samo teče; dolazi, protječe i otječe, ravnomjerno. Vrijeme se ne može ispunit’, jer vremena nikad ne nestaje, i nikad ga nema previše. – Onoliko koliko vremena otječe, toliko ga i dotječe.
– O jednom drugom vremenu može se govorit’ da se ispunja, a to je ovo naše životno vrijeme.

Dijete se začne, potom raste i ispuni se vrijeme da se rodi. Kad se rodi, to dijete kao ljudsko biće se razvija: raste, i onda se u njegovom životu ispunja vrijeme za vlastite odluke.
To životno vrijeme, ono u životu svakoga od nas protječe vrlo različito.
– Nije ravnomjerno i ne protječe ujednačeno. Životno vrijeme čas leti, čas se rasteže, čas je brzo, čas sporo. U njemu je moguće opazit’, kako se vrijeme ispunja. Najprije nije ispunjeno, a onda dođe pravo vrijeme.

Kozmičko vrijeme – njega svatko može znati. Dovoljno je poznavat’ položaj nebeskih tijela, služit’ se kalendarom i satom – i već se može čitati, koje je vrijeme. Čak više ne treba ni to! – Dovoljno je samo uzet’ telefon u ruku i upitat’: hej Siri… – wie spät haben wir jetzt?!
– To je to kozmičko vrijeme!

Ali ono nutarnje, ono naše životno vrijeme – njega prepoznaje samo onaj tko je u njemu, u tom vremenu. – Treba samo biti pažljiv na njegove znakove.
Tako, ispunjeno vrijeme poroda – to vrijeme znaju dijete i majka koja treba rodit’.
Pravo vrijeme sjetve – to vrijeme zna onaj tko je povezan sa zemljom i sa sjemenom koje je posijao.

Isto tako, odmah na početku Evanđelja kaže evanđelist Marko da je Ivan bio predan. – To Ivanovo predanje Isus prepoznaje kao ispunjeno vrijeme.
i još se jedno vrijeme ispunilo, vrijeme kada je s jučerašnjom nedjeljom naš dominikanski Red zakoračio u „Godinu svetog Dominika“.
Godine 1221. sv. Dominik je preminuo. – U našem kršćanskom izričaju kaže se da se – „rodio za Nebo“. – Zamisli, te iste godine su dominikanci ne-slučajno, nego po volji Božjoj, stigli u Hrvatsku.

Naime, Generalni Kapitul Reda, šalje iste godine 1221., dominikance u Svetu zemlju. Ali, lađa nošena burom, stiže pred Dubrovnik. Tu su se dominikanci iskrcali – i tjednima poslije nisu uspjeli dalje isplovit’. U međuvremenu su propovijedali Dubrovčanima. – Dubrovački Senat ih je zamolio da ostanu. Dodijelili su im jednu crkvu, i tako je započeo suživot, koji se širio po svim tadašnjim hrvatskim zemljama (Dalmaciji, Slavoniji, Bosni) – i traje sve do danas.

Zato ćemo u „Godini svetog Dominika“, u svaku od emisija kršćanskog rocka ubacit i nešto od „dominikanskoga“ – da bude prepoznatljivo i da se i na taj način sjetimo ovog našeg velikog dominikanskog jubilej.
Pustit ćemo u svakoj od emisijâ makar jednu pjesmu povezanu s likom sv. oca Dominika, ili s našom dominikanskom baštinom. – Nek’ se zna; ipak ovu emisiju vodi jedan dominikanac, bili fratar, i red je da bude tako.

A nakon te pjesme, nek’ je dragi Bog na pomoć!

U ovoj 288. po redu emisiji kršćanskog rocka, slušat' ćemo finski melodični 
kršćanski Death Metal band čudnog naziva „Hilastherion“.

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top