… u 282. emisiju kršćanskog rocka dovodim ti kršćanski slavljenički band HILLSONG UNITED – nešto jaaako sličnom onome što smo slušali prošlog ponedjeljka – svejedno, poslušaj i ove!

Bî čovjek poslan od Boga,
ime mu Ivan.
On dođe kao svjedok
da posvjedoči za svjetlo
da svi vjeruju po njemu.
Ne bijaše on svjetlo,
nego – da posvjedoči za svjetlo.

A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: „Tko si ti?“, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: „Ja nisam Krist.
Upitaše ga nato: „Što dakle? Jesi li Ilija?“
Odgovori: „Nisam.“
„Jesi li Prorok?“ Odgovori: „Ne.“
Tada mu rekoše: „Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?“
On odgovori:
„Ja sam glas koji viče u pustinji:
Poravnite put Gospodnji!
– kako reče prorok Izaija.“
A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: „Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni Prorok?“
Ivan im odgovori: „Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.“
To se dogodilo u Betaniji s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

[ Iv 1,6-8.19-28 ]

Jesi li kad brojao, koliko puta se na dan javiš na telefon? – Koliko puta ti je mobitel u ruci? – Koliko puta ga izvadiš iz džepa i vratiš unutra?!
I svaki puta, kad se javljaš, na displayu Tvoga mobitela odmah se vidi i Ti prepoznaješ – tko Te zove, ili s kojeg broja dolazi poziv.
Imena onih koje imaš zabilježene u svome telefonu, odmah Ti se očitaju – i Ti onda znaš, tko zove i odakle!
A one, čije podatke još nisi zabilježio, njih prepoznaješ tek po glasu, kad Ti se jave – il’ ih ne prepoznaješ…
Naravno da si onda, barem u onim prvim riječima razgovora malo službeniji, malo si suzdržaniji, nego li s onima čiji broj znaš.
I onda, kad se pozivatelj predstavi, i kada doznam – tko zove, o kome je riječ, kažem tada obično: ‘da, izvolite, ovdje p. anto’; ili kažem: ‘o, pa to si ti! – Nemam tvoj broj; je l’ ovo tvoj novi broj? – Baš lijepo što si se javio, odmah ću te evo zabilježit’!
Dakle, pitanje identiteta – to je ono nešto što je od presudne važnosti za svakog čovjeka. Čini se, kako je naizgled jednostavno to pitanje: tko sam ja? – Međutim, pravilan pokušaj davanja odgovora na ovo pitanje, to određuje onaj moj – ne samo tjelesni, nego i moj duhovni profil.

Kad mi netko postavi to pitanje: tko si ti?! – moj odgovor često zna bit’ umjetan, uvijek malo dotjeran, photoshopiran. – Točno je, hoću se pravit’ važan; želim u očima drugih izgledat’ bolji, nego što jesam. – I zapravo, ona najčešća slika, koju o sebi želim odaslat’ drugima, ta je slika vrlo često različita od one slike, kakvu je drugi imaju o meni.

Ovo s pitanjem identiteta, to pitanje je tema i Evanđelja po Ivanu, koje smo čitali na jučerašnju 3. nedjelju Došašća. – Naime, isto to pitanje postavljeno je i Ivanu Krstitelju.
Razlika je samo u tome da Ivan ovo pitanje ne postavlja sam sebi, nego mu ga postavljaju drugi: „Tko si ti, Ivane Krstitelju?“

U 282. emisiji kršćanskog rocka slušat ćemo kršćanski slavljenički band „Hillsong 
United“
; vrlo su slični prošlo-nedjeljnom kršćanskom bandu „Hillsong London“.
No, i jednima i drugima ja želim dati prostora u emisijama kršćanskog rocka
na HKR-u, nek' rokaju za Gospodina!

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top