U 254. emisiju kršćanskog rocka pozvao sam fra Slavena Mijatovića, da nam ispriča svoju priču! – Poslušaj…

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje.

Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.«

A on odgovori: »Pisano je: ‘Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta’.«

Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ‘Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen’.«

Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!«

Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.«

Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ‘Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’«

Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Prošlog tjedna po svim njemačkim biskupijama izdane su upute za djelovanje u župama i na svim drugim mjestima gdje se vjernici okupljaju.

Tako su i u Hamburškoj nadbiskupiji izdane upute, koje pomažu u izbjegavanju infekcije Corona-virusom u službama i u crkvenim prostorijama.

Dakako da smo te upute odmah preveli i na hrvatski jezik, a onda ih prije svetih misâ pročitali i pojasnili njihovo značenje pred okupljenim vjernicima.

Braćo i sestre,

u Njemačkoj se povećao broj zaraženih novim virusom. Svi odgovorni u javnom sektoru pozvani su da se suprostave zarazi.

To se odnosi i na područje Crkve.

Osnovno pravilo za smanjenje rizika od bolesti je:

 • svatko tko ima simptome bolesti, ili za koga se sumnja da je bolestan, treba se suzdržati od sudjelovanja u crkvenim službama.
 • Iz ovoga slijedi, da svatko za koga se sumnja da je bolestan, ne smije obavljati liturgijsku službu.  Svećenici ne bi trebali predsjedati župnim slavljima.

K tome, za Hamburšku nadbiskupiju određene su sljedeće mjere predostrožnosti, koje se moraju odmah primijeniti:

 • Prilikom okupljanja, potrebno je posebno paziti da ne postoji rizik od infekcije.
 • Nemojte rukom davati znak mira, ili zagrljajem u slavlju euharistije. Ako je potrebno, ovo se može zamijeniti prijateljskim naklonom glavom.
 • Za sada se također treba izbjegavati vjernicima dijeliti pričest kaležom (pričest Krvlju Isusovom)
 • Vjernike, koji su navikli primati Kristovo tijelo na usta, treba uputiti da se do daljnjega suzdrže od takvog načina pričešćivanja. U ovom slučaju suzdržavanje od pričesti na usta znak je odgovornosti jednih za druge.
 • U sakristijama mora biti osigurano dovoljno sredstava za dezinfekciju ruku. Ovo se posebno odnosi na sve koji su uključeni u dijeljenje pričesti. -Oni bi trebali oprati ruke prije nego što obave svoju dužnost. Preporučuje se upotreba dezinfekcijskog sredstva.
 • Posudice sa svetom vodom u svim crkvama i kapelicama treba odmah isprazniti – i ne puniti ih do daljnjega.
 • Sve ove mjere primjenjuju se do daljnjega i mogu se ažurirati s obzirom na budući razvoj.
 • Te mjere predostrožnosti trebaju se objaviti i objasniti vjernicima prije mise, a po potrebi i u crkvenim glasilima. Treba istaknuti da su to jednostavno preventivne zaštitne mjere.
 • Svi koji su uključeni, dužni su pomoći u okviru onoga što je moguće i potrebno, kako bi se smanjio rizik od infekcije.
 • I zadnje, ali ne najmanje bitno: o ovom se pitanju trebaju moliti i molitve vjernikâ na tu nakanu.

I kako to već biva posvuda gdje se radi s ljudima, odmah dok je završila sveta misa, priđe mi jučer jedan od vjernikâ i kaže: pratre, ali kako ću ja bez svete vode?! – Naučio sam kad ulazim u crkvu – i posebno kad izlazim, da umočim prst u svetu vodu i stavim znak križa na čelo i na usta… – Jer đava se ničega ne boji k’o svete vode!

Odgovorim mu: … i ne samo svete vode… – Ima nešto, čega se đava još više boji! – Riječi Božje u Svetom pismu.

Zato, ako već nema svete vode na ulazu u crkvu, a ti uzmi Sveto pismo, Riječ Božju – i čitaj, i ničeg’ se ne boj!

Karl Barth, švicarski teolog 20. stoljeća, za kojeg je Papa Pio XII. rekao da je najveći teolog od Tome Akvinskog, jednom je dajući savjet današnjim svećenicima u pripremanju propovijedi, rekao: propovijedi danas treba pripremati „držeći Sveto Pismo u jednoj, a dnevni tisak u drugoj ruci.“

U ovom našem današnjem vremenu, kad je TV postao itekako moćan medij – i kad se bez interneta više ne može zamislit’ životna svakodnevica, nama kršćanima je Sveto pismo jedina zaštita pred svim mogućim ‘duhovnim infekcijama i zarazama’.

U jednoj kulturi, kakva je ova naša, a koja potiče i slavi svaku vrst ugađanja i zadovoljavanja vlastitih prohtjevâ i željâ, u kulturi u kojoj pepeo Čiste srijede znači neobičnu hrabrost i odvažnost; u jednoj takvoj kulturi jedna je osoba izabrala Čistu srijedu, da bude njezin dan u godini, jedini dan kad ona ode u crkvu, pomolit’ se.

Svećenik je upravo bio započeo posipanje pepelom po glavama vjernikâ, izgovarajući svečano one riječi: „Čovječe, sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratit’…“ – kad u tom trenutku, to žensko biće, besprijekorno odjeveno, pristupi oltaru i klekne. – Vidjelo se iz pokreta njezinog tijela, kol’ko je nervozna.

I dok je svećenik činio pepelom znak križ na njezinom čelu, ona prošapće: „Oče, ja sam manekenka; znam da mi je ostalo još samo nekol’ko godina karijere i da ću uskoro bit’ prestara za ovaj posao. Moje tijelo stari, a ja to sebi ne želim priznat’. – Jednom godišnje stignem doć’ u crkvu. Zato, oče, utrljajte taj pepeo. Dobro ga utrljajte, nek’ ostane što duže!“

Ako si se i Ti možda propustio pepeljat’ – nisi stig’o, il’ bilo koji drugi razlog da je u pitanju – de, makar poslušaj savjet onog švicarskog teologa, Karla Bartha.

Kad masmediji pred Tebe nabacaju tol’ke laži, a Ti se štiti Svetim pismom. Pred Riječju Božjom bježe svi đatri, kud koji.

Sveto pismo, ta Riječ Božja, ako je uzimaš kao lijek, svaki dan u vremenu Korizme, budi siguran da će Te štitit’ bolje i od svete vode!

U ovoj noćašnjoj prvoj emisiji u vremenu Korizme – i 254.-oj – u 8. sezoni emisijâ kršćanskog rocka na HKR-u, u goste sam pozvao kršćanskog glazbenika, kantautora, čovjeka iz onih tamo ‘naših stranâ’ – točnije iz Hercegovine, a koji je sada na svojoj svećeničkoj službi u Švicarskoj.

Fra Slaven Mijatović je njegovo ime; a u ovoj noći slušat ćemo njegove pjesme i njegov glas preko telefona.

Kroz ovih 12 godina pripremanja emisije kršćanskog rocka, posebno kroz ovih zadnjih 8 sezonâ, koliko emisija kršćanskog rocka ide na HKR-u, naučio sam da su i Korizma – i Advent vrijeme, kada (i na glazbenom planu) treba smanjit’ tenzije, malo sve to utišat’.

Zato će i u ovoj noći pjesme bit’ malo blaže, nego li su inače u emisijama kršćanskog rocka.

Ali poruka fra Slavenovih pjesama, čut’ ćeš – poruka je direktna i pogađa do srži.

Samo  klikni ispod:

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top