Oni rokaju za Gospodina – 212. emisija kršćanskog rocka – Specijalno izdanje; HKR, ponedjeljak u 22:30h

Tako to obično bude, kad se – makar u sjećanju – nakratko otvore vrata „Franjevačke klasične gimnazije“ u Visokom, i kad se sjećam svih onih dragih licâ. Istinite postaju tad riječi, koje Gandalf govori Frodu: „Opasno je, Frodo, odlazit’ od svojih vrata. Ugaziš na cestu i ako ne stojiš čvrsto nogama na tlu, pojma nemaš gdje te noge mogu odnijeti.“

Eto, tako je to i s riječima koje provale, kad počnem opisivat’ te lijepe dane naše bezbrižnosti. Tek kasnije, kad sam zagazio u život, tek sam onda shvatio, u kakvom sam lijepom i bezbrižnom okruženju odrastao. Dostojevski je to lijepo rekao u Karamazovima: „Nema ničeg uzvišenijeg, jačeg, zdravijeg i korisnijeg za budući život od neke lijepe uspomene, naročito ponesene iz djetinjstva, iz roditeljske kuće“ (ja bih još nadodao: iz sjemeništa u Visokom).

„Govori se mnogo o odgoju; a eto neki divan, sveti spomen, sačuvan iz djetinjstva možda i jest najbolji odgoj. Ako čovjek skupi mnogo takvih uspomena i ima ih u životu, onda je spašen za sav život. I čak ako samo jedna lijepa uspomena ostane u našem srcu, to nam može poslužit’ kao spas“.

Ispisat ću ovdje imena nas 14-orice, koji smo maturirali prije 36 godina, i više se nikad od tada nismo sastali. Nek’ makar noćas, u ovoj noći, nek’ ovo bude naše sastajanje, naša proslava; ovo nek’ bude emisija nama posvećena.

Imena generacije maturanata 1982., „Franjevačke klasične gimnazije“ u Visokom:

1. Josip Andrić, Ričice, župa Nova Bila,

2. fra Jozo Gogić, Komarica, župa Foča kod Doboja,

3. Blaž Karlović, Matići, župa Tolisa,

4. Josip Kašljević, Zalužani, župa Barlovci,

5. Stjepan Lovrić, Tješilo, župa Fojnica,

6. Juro Mandić, Bilice, župa Kotor Varoš,

7. Anto Oršolić, župa Tolisa,

8. Mato Oršolić, župa Tolisa,

9. fra Iko Skoko, Grab, župa Veljaci,

10. Stipo Šarić, Kula, župa Bugojno,

11. fra Anto Šimunović, Zabrđe, župa Kotor Varoš,

12. Slavko Šokčević, župa Donja Tramošnica,

13. Ladislav Volić, Krpeljići, župa Guča Gora,

14. Ivica Volić-Vukadin, Krpeljići, župa Guča Gora.

15.-ti, na kraju kolone, nek’ budem ja – p. Anto Bobaš, župa Brajkovići.

Zato, ako noćas budeš imao vremena i želje, budi ovu noć zajedno sa mnom. Bit ću možda malo i pre-osoban, ali bit će dobrih pjesama – sve za našu generaciju, za generaciju maturanata 1982. godine.

Sve što trebaš učiniti, jest kliknuti na ovaj link – direktno na stranicu youtuba:

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top