Oni rokaju za Gospodina – 256. emisija kršćanskog rocka

Isus dođe u samarijski grad koji se zove Sihar, blizu imanja što ga Jakov dade svojemu sinu Josipu. Ondje bijaše zdenac Jakovljev. Isus je umoran od puta sjedio na zdencu. Bila je otprilike šesta ura.
Dođe neka žena Samarijanka zahvatiti vode.

Kaže joj Isus: „Daj mi piti!“
Njegovi učenici bijahu otišli u grad kupiti hrane.
Kaže mu na to Samarijanka: „Kako ti, Židov, išteš piti od mene, Samarijanke?“ – Jer Židovi se ne druže sa Samarijancima.

Isus joj odgovori: „Kad bi znala dar Božji i tko je onaj koji ti veli: ‘Daj mi piti’, ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive.“
Odvrati mu žena: „Gospodine, ta nemaš ni čime bi zahvatio, a zdenac je dubok. Otkuda ti dakle voda živa? Zar si ti možda veći od oca našeg Jakova koji nam dade ovaj zdenac i sam je iz njega pio, a i sinovi njegovi i stada njegova?“

Odgovori joj Isus: „Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.“

Kaže mu žena: „Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati.“


Nato joj on reče: „Idi i zovi svoga muža pa se vrati ovamo.“
Odgovori mu žena: „Nemam muža.“

Kaže joj Isus: „Dobro si rekla: ‘Nemam muža!’ Pet si doista muževa imala, a ni ovaj koga sada imaš nije ti muž. To si po istini rekla.“
Kaže mu žena: „Gospodine, vidim da si prorok. Naši su se očevi klanjali na ovome brdu, a vi kažete da je u Jeruzalemu mjesto gdje se treba klanjati.“

A Isus joj reče: „Vjeruj mi, ženo, dolazi čas kad se nećete klanjati Ocu ni na ovoj gori ni u Jeruzalemu. Vi se klanjate onome što ne poznate, a mi se klanjamo onome što poznamo jer spasenje dolazi od Židova. Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.“
Kaže mu žena: „Znam da ima doći Mesija zvani Krist – Pomazanik. Kad on dođe, objavit će nam sve.“

Kaže joj Isus: „Ja sam, ja koji s tobom govorim!“
Uto dođu njegovi učenici pa se začude što razgovara sa ženom. Nitko ga ipak ne zapita: „Što tražiš?“ ili: „Što razgovaraš s njom?“
Žena ostavi svoj krčag pa ode u grad i reče ljudima: „Dođite da vidite čovjeka koji mi je kazao sve što sam počinila. Da to nije Krist?“
Oni iziđu iz grada te se upute k njemu. Učenici ga dotle nudili: „Učitelju, jedi!“

A on im reče: „Hraniti mi se valja jelom koje vi ne poznajete.“
Učenici se nato zapitkivahu: „Da mu nije tko donio jesti?“

Kaže im Isus: „Jelo je moje vršiti volju onoga koji me posla i dovršiti djelo njegovo. Ne govorite li vi: ‘Još četiri mjeseca i evo žetve?’ – Gle, kažem vam, podignite oči svoje i pogledajte polja: već se bjelasaju za žetvu. Žetelac već prima plaću, sabire plod za vječni život da se sijač i žetelac zajedno raduju. Tu se obistinjuje izreka: ‘Jedan sije, drugi žanje.’ Ja vas poslah žeti ono oko čega se niste trudili; drugi su se trudili, a vi ste ušli u trud njihov.“
Mnogi Samarijanci iz onoga grada povjerovaše u njega zbog riječi žene koja je svjedočila: „Kazao mi je sve što sam počinila.“
Kad su dakle Samarijanci došli k njemu, moljahu ga da ostane u njih. I ostade ondje dva dana. Tada ih je još mnogo više povjerovalo zbog njegove riječi pa govorahu ženi: „Sada više ne vjerujemo zbog tvoga kazivanja; ta sami smo čuli i znamo: ovo je uistinu Spasitelj svijeta.“

[ Iv 4, 5-42 ]

 Slično k’o što je i Tvoja biskupija il’ nadbiskupija u kojoj živiš – tako i u ovoj našoj Hamburškoj Nadbiskupiji događaju se velike promjene, koje su itekako bile vidljive prošlog vikenda, tj. jučer i prekjučer.

Kao voditelji Hrvatske katoličke misije Hamburg, bili smo dužni obavijestit’ sve vjernike, a i roditelje krizmanika – i same krizmanike, koji su se pripremali, iduće subote primit’ sakramenat Svete Potvrde.

Na našoj web stranici i na našem fejs profilu Misije, stavili smo ovu obavijest:

Sa žaljenjem vas moramo obavijestit’, kako je odlukom pomoćnog biskupa hamburškog Mons. Horsta Eberleina liturgijsko slavlje podjele sakramenta Krizme, predviđeno za subotu – 21. ožujka u 10h, odgođeno do daljnjega.

Ova odgoda mjera je predostrožnosti zbog rizika od epidemije COVID-19 virusa. Biskup nas uvjerava, kako će nam prvom prilikom javit’ novi datum za sakrament Krizme, jednom kad ovakve mjere predostrožnosti više ne budu potrebne.

Iskreno se ispričavamo zbog ove nagle i nepredviđene neugodnosti. – Uputite naše isprike i svojim gostima i članovima obitelji, posebno onima iz Domovine, koji su se već pripremili za putovanje i kupili karte za autobus, vlak ili zrakoplov, a i vi ste se istrošili u pripremama.

Molimo sve za razumijevanje i strpljenje dok traje ova izvanredna situacija!

Pravodobno ćemo vas obavijestiti o svim novostima i o svemu što nam je rečeno, kao što smo vas obavijestili i o ovoj nesretnoj odgodi čim smo saznali.

Sve ostale informacije čitajte na stranici Nadbiskupije Hamburg, kao i na našoj web stranici Misije.

Iz Hrvatske katoličke misije Göttingen, od voditelja Misije – vlč. Vinka Puljića, stigao mi je mail, koji je on poslao na adrese svojih vjernika:

Piše vlč. Vinko:

Po svojoj svećeničkoj savjesti hoću i moram slušat’, što Crkva govori. – Isto tako, po svojoj ljudskoj i svećeničkoj savjesti smatram da je sva priča i svi događaji oko ovog virusa prenapuhana i diže se nepotrebna panika. 

Također smatram da se ovo sve događa iz jednog jedinog razloga, a taj je: Čovječanstvo ovoga doba je okrenulo Bogu leđa! Stvaraju se ‘bogovi’ kojima se, evo hoćeš – nećeš i mi moramo ‘klanjati’! 

Ja se ne želim klanjati takvim bogovima, nego jedino mome Gospodinu Isusu Kristu, Spasitelju i Bogu mome! 

Zbog toga: 

Slušat ću Crkvu jer je tako rekla. – Neću javno pozivat’ ljude na zajedničke svete mise i na druga zajednička duhovna slavlja, sve dokle traje ova uredba Crkve; ali ću bez prekida, kao „pastir svoga stada“, pratiti svoje vjernike i dolazit’ na sve naše uobičajene termine koje smo redovno imali u našim Misijama Göttingen – Braunschweig, pa ako netko od vjernika tada dođe, molit ću se s njim Bogu! 

U nametnutom Domovinskom ratu, kad su granate pljuštale, slavio sam redovno svete mise, molitve i redovne svete ispovijedi – i po crkvama, i po brdima, i na otvorenom. Snagom Božjom, prisutnošću Majke Božje i svetaca, naših zaštitnikâ pobijedili smo u strašnom obrambenom ratu – a sad se moram skrivat’ i bježat’ od nekog malog, možda i izmišljenog virusića.

Zato sam neizmjerno tužan ali ne gubim vjeru, nadu i ljubav. 

Zato sad idemo pojačat’ molitvu! – Predlažem i molim svoje vjernike da po obiteljima organiziramo zajedničku večernju molitvu svete krunice. 

Predlažem da to bude 20:00 h. – Poslušamo vijesti iz zemlje i svijeta, izmolimo kao obitelj zajedno krunicu i ostale molitve – i idemo na počinak. 

Koja god obitelj me pozove na molitvu, rado ću se odazvat’ k’o što smo i sinoć obiteljski molili kod Damira i Igora, nas jedanaestero!

i Ti se trudi, nipošto ne širit’ paniku – nego se trudi oko više molitve!

Kako napisa moj subrat p. Mirko Vlk, prekjučer kao odgovor na te razno-razne gluposti koje dobivamo preko WhatsAppa:

Molim sve boomere da smire strasti i ne šire okolo clickbait koji marginalizirani mediji koriste, ne bi li si podigli online promet, a time i dohodak od reklama na svojim web-stranicama!

Zato, uživaj idućih 70-ak minuta, u emisiji kršćanskog rocka „Oni rokaju za Gospodina“.

– U ovu emisiju sam samo za Tebe u goste pozvao „Hillsong United“; dolaze čak iz daleke Australije. – Oni će u ovoj korizmenoj noći pričat’ o svom slavljenju Gospodina!

Klikni na link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top