Oni rokaju za Gospodina – 246. emisija kršćanskog rocka

… u 246. emisiju kršćanskog rocka pozvao sam p. Jozu Čirka i njegov VIS ‘Dominik’ iz našeg dominikanskog samostana u Splitu; pričat će Biber!

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok:

‘A ti, Betleheme, zemljo Judina!

Nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim

jer iz tebe će izaći vladalac

koji će pāsti narod moj – Izraela!’«

Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: »Pođite«, reče, »i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.«

Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

Dođem neki dan u blagoslov kod jedne naše hrvatske-katoličke obitelji ovdje u Hamburgu, i nisam još pošteno bio ni uš’o u stan, a glava obitelji – mladi tata mi rekne: p. anto, imam jedno pitanje!

Dobro, kažem ja: ajmo se prvo pomolit’ pa ćemo onda s pitanjem!

– I učinimo sve, kako blagoslovna molitva traži, pomolimo se – i onda sjednemo.

Ja izvadim onaj papir s popisom  adresâ, stavim kod imena te obitelji znak plus [ + ], da sam bio, da kasnije ne zaboravim; a onda ga pogledam i kažem: de sad, da čujem pitanje!

I počne taj mladi tata: sad prije Božića, čestitam ja jednom Sirijcu Božić; radi čovjek kod nas u poduzeću, i znam da je kršćanin – iz Sirije je!

Kad sam mu čestitao Božić, on me samo mrko pogleda, i pomalo drsko mi odgovori: pa nije danas Božić, nego tek za 13 dana. – 7. siječnja se slavi Božić! – Nisam znao, što da mu odgovorim?! – De mi reci, što se to dogodilo, pa mi kršćani slavimo dva Božića?!

– I ja onda krenem…

Poštovani / Poštovana,

ovo je zadnja emisija kršćanskog rocka u ovom po-Božićnom vremenu, u kojoj ću puštat’ lijepe Božićne pjesme, onako kako se one pjevaju u našem hrvatskom narodu.

Kao gosta, u 246. emisiju kršćanskog rocka pozv’o sam jednog bilog fratra, dominikanca iz Splita, zajedno s VIS-om „Dominik“, koji je već desetljećima vezan uz naš dominikanski samostan.

Zakoračili smo u mjesec siječanj, u njegov šesti dan; ponedjeljak je – dan kad se na HKR-u sluša emisija kršćanskog rocka „Oni rokaju za Gospodina“.

Sve što trebaš učinit’,  – klikni na ovaj link:

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top