Mass – 213. emisija ‘Oni rokaju za Gospodina’ ; HKR, ponedjeljak u 22:30h

Uvijek kad razmišljam o smrti, shvaćam – koliko je se zapravo ne bojim! Ali se bojim smrti onih koji su mi dragi. Jer, kako ću živjeti, kad njih više ne bude?!

Vlastiti ‘odlazak’ ne boli ni upola, kao ‘ostanak’. Vlastita smrt? – to je ono kad odeš, i više te nema na ovim ulicama, među ovim licima. Ali smrt naših dragih – s tom smrću živjeti – kako ću, kad boli i kad je teško?!

Smrt Josipa Amidžinog, u prošli četvrtak, potaknula je u meni od tada bezbroj pitanja, ali i jednu činjenicu – da ništa tako snažno ne čini nas ljude jednakima, k’o što to čini smrt.

Moj prijatelj iz školskih dana, Josip Andrić Gino, poslao mi je jedno svoje razmišljanje na temu smrti, onako kako je ona zapisana u Rilkeovim djelima.

Pjesnik Reiner Maria Rilke zaključuje da se danas „umire kao u tvornici“.

Želja da bi čovjek umro nekakvom svojom vlastitom smrću, ta je želje sve rjeđa. Još samo malo, kaže Rilke, pa će i smrt bit’ tako rijetka k’o i vlastiti život.

Može se čak reć’ sa sigurnošću, da i čovjekova smrt poprima sve češće obilježja stvari. Čovjek i čovjekov život sve više postaju materijal / sirovina s kojom se raspolaže. Sve se mora podredit’ tehnologiji i onome što se da izmjerit’, izvagat’ – i što donosi dobitak!

Razvojem medicine i tehnologije, čovjek je sve više opsjednut željom da zavlada nad svime, da ima moć nad svime – čak i nad smrću.

U svojoj knjizi „Časoslov, knjiga o siromaštvu i smrti“, pjeva Rilke ovako: „O, Gospodine, podaj svakome njegovu vlastitu smrt. Umiranje koje proizlazi iz života, u kojem je svatko imao ljubav, smisao i potrebu.“

Molimo se u ovoj noći svi zajedno, za dušu ⧾ Josipa:

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

I svjetlost vječna svijetlila mu!

Josipe, počivaj u ljubavi Božjoj. Amen!

S nama su kršćanski rockeri iz Bostona, iz daleke američke zemlje „Massachusetts; odzivaju se na ime „Mass“ („Misa“). Prije dva tjedna cijelu smo jednu emisiju kršćanskog rocka posvetili tumačenju i borbi protiv „crne mise“. U ovoj noći slušamo bend koji se zove „Misa“; misa naša kršćanska, katolička; Presveto slavlje euharistije, ono što je naša duhovna hrana u svagdanjoj životnoj borbi.

Sve što trebaš učinit’, jest kliknuti direktno na link youtuba:

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top