Isus je uskrsnuo! – ne boj se! – … u 261. emisiju kršćanskog rocka dovodim kršćanske momke “Fear Not” – poslušaj!

Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«

I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.«

Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

[ Iv 20, 19-31 ]

– Po čemu ćemo pamtit’ ’68. godinu?!

– Po čemu ćemo je se sjećat’?!

Kako ‘ko, reći ćemo. – Neki po studentskim demonstracijama, neki drugi po „Češkom proljeću“…

Imao sam pet godina, i nisam ni znao, što im znači to?! – studentske demonstracije, a još manje „Češko proljeće“.

Ja se te ’68. sjećam po velikoj rečenici, koja ostaje za vječnost – a izrekao ju je čovjek u bolničkom krevetu.

U jednoj od bolničkih klinikâ u Parizu ležao je te godine čelni biskup toga grada, bio je na samrti. – Njegovo umiranje protegnulo se na duga tri mjeseca.

Kratko prije svoje smrti, pozvao je jednog svoga prijatelja-biskupa, i u povjerenju mu rekao: „Mi znamo tako lijepo govorit’ o patnji; pišemo dirljive članke o ljudskoj boli. – I sâm sam tol’ko puta tako lijepo pričao, propovijedao o patnji. – Ali, de molim Vas, recite našim svećenicima, nek’ radije šute, kad budu trebali govorit’ o patnji! Mi uopće ne znamo – što znači patiti!“

U drugom smo Vazmenom tjednu; jučer smo kao Crkva proslavili „Bijelu nedjelju“, u narodu poznatiju kao „Mali Uskrs“, ili kako ju je sveti papa Ivana Pavao II., nazvao „Nedjeljom Božjeg milosrđa“.

Isus je uskrsnuo, to je temelj na kojem počiva naša kršćanska vjera.

Svejedno, križevi se i nadalje ne prestaju uzdizati, na tolikim današnjim Golgotama.

Evanđelja, ti divni iskazi vjere prvih učenikâ o Kristovom uskrsnuću, sva Evanđelja govore isto. – Prisjetimo se, riječ je o jednom uskrsnuću – a tri rečenice su glavne; tri kratke rečenice koje naš Gospodin izgovara u susretu s učenicima.

– Prva je: „Ne bojte se!“;

– druga: „Ja sam!“,

– i treća je: „Mir vama!“

Jesmo li kad razmišljali o tome, zašto uskrsli Gospodin izgovara baš te tri rečenice?!

Zašto nije rekao: „Ljubite se!“, „Vjerujte u uskrsnuće, jer evo ja sam živ!“ – nego govori: „Ne bojte se, ja sam!“ i „Mir vama!“?

U ovoj noći od ponedjeljka, drugog Vazmenog tjedna, uz riječ iz Evanđelja koja govori o priznanju i ispovijedi vjere nevjernog Tome – donosim nešto, što će bit’ najbolji lijek protiv svih naših strahova, a kojih se nakotilo posvuda oko nas.

Riječ iz Ivanova Evanđelja nas poziva da se vratimo Bogu, da ispovjedimo svoju vjeru u Njega; to će biti najbolji lijek protiv svakog našeg straha. – Kao dominikanac-svećenik ja na to nadodajem: povratak – da, ali ne bilo kojem, ili tamo nekakvom bogu i božanstvu; nego povratak Bogu Stvoritelju, Trojedinome, koji najbolje zna, koji je lijek potreban našem srcu.

I druga važna stvar, koja će itekako pomoć’ u protjerivanju strahova iz našeg života, jest kršćanski hard rock band iz Amerike, koji se odziva na ime: „Fear Not“ – Ne bojte se!

U „Knjizi Života“ – Bibliji, na 365 mjesta nalazimo ovu riječ: „ne bojte se!“; 365 mjesta – za 365 dana u godini, riječ koju Jahve Stvoritelj izgovara kao štit i obranu nad svojim izabranim narodom; istu tu riječ govori i Božji Sin, druga Božanska osoba – Isus Krist onima koji su Njegovi: ne bojte se!

Sve što trebaš učinit’ – klikni na ovaj link:

 

… a sve ostalo pusti meni – i ovim kršćanskim momcima…

– i ne boj se, nimalo se ne boj!

Isus je uskrsnuo!

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top