… Božićni CD Čede Antolića i zbora HRID, župe Kraljice sv. krunice – preslušavat ćemo u 284. emisiji kršćanskog rocka, zadnjoj u godini 2020. – Poslušaj!

Pošto mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: „Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.“ On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.
Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže – prema vremenu što ga razazna od mudraca. Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji:

u Rami se glas čuje,
kuknjava i plač gorak:
Rahela oplakuje sinove svoje
i neće da se utješi
jer više ih nema.

[ Mt 2, 13-18 ]

Na četvrti dan Božića Crkva slavi blagdan „Nevine dječice“, mučenika za novorođenog Spasitelja.

U današnjem ćemo Evanđelju slušat’ i zgražat’ se nad okrutnošću kralja Heroda koji je, da bi zaštitio svoje ionako već klimavo prijestolje, dao pogubit’ nedužnu mušku djecu u Betlehemu i okolici. – Zbog svojih osobnih sebičnih interesa, taj ne-čovjek je okrutno pogazio osnovno pravo na život koje ima svaki čovjek.

U svima nama skriven čuči nekakav Herod, i taj Herod dobija na snazi – podiže svoj glas onda kad se stavimo u službu ovozemaljskog trojstva: moć, uspjeh, novac; i kad se više ne obaziremo na Boga koji našu veličinu mjeri prema našoj čovječnosti.

Današnji blagdan Nevine Dječice, posebno u Međimurju zove se još i Herodeševo ili Šibarjevo. – Ovaj drugi naziv povezan je uz neobičan običaj, kada se djeca lagano udaraju šibom, s uvjerenjem da će zdravlje, snaga i spretnost prijeći na onoga koga se udara. Netko od roditelja nastojao je ujutro zateći djecu na spavanju, ne bi li malo dobili šibom po nogama. Starija djeca znala su za taj običaj, pa su ustajala ranije i dobro bi se obukli, da ih udarci šibe ne bi boljeli.

I upravo ovdje dolazim do trenutka, iz našeg djetinjstva, a koji sam debelo gurnuo u zaborav. Riječ je o našem starijem bratu Marku, koji bi nas uvijek na „Mladence“ – kako se kod nas zvao ovaj današnji blagdan, tol’ko bi nas izudarao po nogama prutom, još onako snene, da nisu pomagali ni svi Mamini kolači koje nam je ona davala nakon toga. – I Mama bi tada govorila: ti, Marko, dok dica ne oplaču, ti se ne prođeš! – Zato još od tih dana, ovaj današnji blagdan nisam nikad volio, nit’ sam mu se radovao.

Noćašnja emisija kršćanskog rocka - 
284.po redu i zadnja u Staroj 2020. 
odisat će Božićem i prelijepim 
Božićnim pjesmama, onako kako ih 
je na svom Božićnom CD-u iz 
godine 2016. snimio Čedo Antolić 
sa zborom mladih „Hrid“ iz župe 
Kraljice svete krunice. 
- Preslušavat' ćemo Božićne pjesme 
s tog CD-a, o kojemu će nekoliko 
riječi kazati i Matija Antolić, sin
Čedologije.

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top