Antonio Tkalec – 199. emisija “Oni rokaju za Gospodina”; HKR, ponedjeljak u 22:30h

Svaka smrt, svako umiranje drage osobe, i svaki korizmeni početak na „Pepelnicu“, vrate mi slike iz djetinjstva. Bilo je to vrijeme kad u kućama nije bilo centralnog grijanja; a svako grijanje na struju, il’ plin smatralo se luksuzom. U čitavoj bi se kući grijala samo jedna prostorija, u kojoj se onda odvijao cjelodnevni obiteljski život.

Mi djeca, ako se nismo nečega igrali, onda bi svatko sjeo u svoj kut, pisao zadaću, ili bi radili nešto svoje. Mama je uvijek bila najbliža šporetu, kraj kojeg bi sjela na onom svom drvenom stolcu, držeći u rukama pletivo ili krunicu.Ona je od svih nas najbolje pazila na vatru, jer bi svako malo ubacivala u stari šporet drva ili ugljen. U šporetu, u onom dijelu gdje je gorjela vatra, nekad bi ostao prevelik komad ne-izgorenog drveta, pa bi Mama uzela ožeg ili mašice – i raspirila vatru da bolje gori i da sve izgori do kraja.

Sa strane bih nekad, kroz poluotvorena vratašca gledao kako gori drvo: najprije ga počne sa svih strana obuzimati plamen, a onda sve više i više dok se potpuno ne pretvori u žar, koji se onda počne rasipati u komade, pretvarajući se u pepeo / lug, koji je onda kroz rešetke propadao dolje u lužaru. Kad bi se lužara napunila lugom do vrha, mi djeca bismo je – na redu – iznosili vani i istresali u još veću kantu koja je stajala iza naše kuće.

Za sve što se bacalo u tu kantu, govorili smo da je lug, čak i ono što je spadalo s cigarete gostima koji bi ponekad navratili k nama. Pepeo je bio samo ono, što nam je svećenik na ‘Pepelnicu’ posipao po glavi.

U ovoj noći, i ovoj prvoj emisiji kršćanskog rocka u vremenu Korizme, u goste sam pozvao kršćanskog glazbenika, kantautora, čovjeka koji je sad ovog vikenda bio u posjeti našoj HKM ovdje u Hamburgu. U subotnju večer imao je predobar koncert u jednoj maloj dvorani, u kojoj su molitva i njegovo svjedočenje vjere itekako ostavili traga na svim prisutnima. Jučer je predvodio pjevanje na svetim misama, i svojim glasom i pjesmom oduševio mnoge vjernike.

Njegovo ime je Antonio Tkalec, a s njim je došla i njegova pratnja, njegov ovozemaljski Anđeo, gđa Agneza.

Antonio će nam u ovoj emisiji pričati o sebi i posebno o svom novom cd-u, 4.-om po redu, nazvanom: „Ohrabri me“.

Poslušaj:

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top