333. emisija kršćanskog rocka – u kojoj ćemo se moliti za mir!!! – za mir u Ukrajini! – poslušaj ako stigneš!

U ono vrijeme: Isus se, pun Duha Svetoga, vratio s Jordana i Duh ga četrdeset dana vodio pustinjom, gdje ga je iskušavao đavao.
Tih dana nije ništa jeo, te kad oni istekoše, ogladnje.
A đavao mu reče: „Ako si Sin Božji, reci ovom kamenu da postane kruhom.“ – Isus mu odgovori: „Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu.“
I povede ga đavao na visoko, pokaza mu odjednom sva kraljevstva zemlje i reče mu: „Tebi ću dati svu ovu vlast i slavu njihovu jer meni je dana i komu hoću, dajem je. Ako se dakle pokloniš preda mnom, sve je tvoje.“ – Isus mu odgovori: „Pisano je: ‘Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!’“.
Povede ga u Jeruzalem i postavi na vrh Hrama i reče mu: „Ako si Sin Božji, baci se odavde dolje! Ta pisano je: ‘Anđelima će svojim zapovjediti za tebe da te čuvaju’. I: ‘Na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’“
Odgovori mu Isus: „Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!“
Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega do druge prilike.

[Lk 4, 1-13]

Iz najave filma da se naslutit’, da ovo novo što dolazi i što se snima na temu kralja rock n’ rolla – Elvisa Presleya, zamišljeno je megalomanski i bit će jako dobro.
Presley, čovjek koji je ušao u legendu kao osoba golemog glazbenog talenta, ukupno je prodao preko milijardu nosača zvuka; dakle, više nego ijedan glazbenik u povijesti.
Iskreno, nisam znao da je prodaja njegovih nosača zvuka otišla u tolikim brojkama. – Znao sam da je riječ o stotinama milijuna, ali, kad sam pročitao da je prodao više od milijardu albuma, zaustavio sam se – i tek nakon nekoliko trenutaka shvatio sam da su mi usta još otvorena od iznenađenja i ne-vjerovanja.
Prodati preko milijardu nosača zvuka, je li vi Ti znaš uopće, što to znači?! – Da su albumi, kasete, CD-i ovog čovjeka, preko prodajnog pulta – iz ruke u ruku – prošli dosad milijardu puta???!!!
I što je najbolje, ovaj čovjek je već odavno mrtav, a njegova se glazbena ostavština i danas – posthumno, kupuje i prodaje.
Zahvaljujući tom svom iznimnom talentu, karizmi i podršci obožavateljâ diljem svijeta, taj rock glazbenik i danas uživa veliku popularnost. – Zato i nije čudo, da je „Elvis“ – film kratkog naziva, jedan od najočekivanijih filmova u godini 2022.

Iako film dolazi u kina tek početkom ljeta, za mene je već totalni hit, posebno zbog one tri-čet’ri rečenice iz trailera, koje sam si zapisao na papir.
Zaustavio sam brzo video, kliknuo na pauzu; uzeo olovku i papir, vratio još malo – pojačao zvuk, da čujem još jednom – što govori Tom Hanks, koji u filmu glumi menadžera koji bi htio pod svoje uzeti Elvisa: „Vi ste moja sudbina, Presley; hoćete li da vam ja budem menadžer? – Jeste li spremni za let?!“ – bila je prva rečenica, koju sam zapisao.
Druga rečenica: „Neki su me htjeli strpat’ u zatvor zato što činim takve pokrete dok pjevam, govori Elvis; na što mu jedan crni mladić odgovara: mene mogu strpat’ u zatvor i to samo zato što sam preš’o ulicu; tebe ne, ti si slavni bijelac!“
Ne zaboravimo, koje su to godine! – U Memphisu je ubijen Martin Luther King, borac za crnačka prava u Americi; ubijen je i predsjednik Amerike, John F. Kennedy (22.11.1963., dan kad se rodio i Josip Strinin). – Prva je to polovica 60-tih godinâ prošlog stoljeća.
Treća rečenica: „Sve tragedija za tragedijom“, govori menadžer Elvisu; ali sve to nema nikakve veze s nama.“ Itekako ima veze i sa svakim od nas“, odgovara Elvis; „sve ima veze s nama, i rat – i mir… – Mi smo dio svega, dio svemira…“
I četvrta rečenica iz trailera filma „Elvis“, a koju sam si zapisao na papirić – i leži ovdje ispred mene na radnom stolu, rečenica u kojoj Elvis, vraćajući se na godine kad je pjevao u crkvenom zboru, govori: „Svećenik mi je jednom rekao: ono što je preopasno za reć’, to pjevaj, otpjevaj to…“
Riječi, prepisane iz onog tamo našeg Brajkovskog i Lašvanskog kraja, u kojima se kaže: „kad ti je najteže, a ti zapjevaj!

A trebam li ja Tebi govorit’ kad mi je bilo najteže?!

– Onda kad su umirali moji dragi, koji sad u svojim grobovima snivaju, čekajući zvuk trublje Božje na Sudnjem danu.

– I onda, kad su u domovinskom ratu granate padale, i kad su muđehedini našu malu kućicu šarali onim nakaradnim natpisima.

Eto tad mi je bilo najteže! – K’o što mi je teško i sad, kad čujem da negdje drugdje opet granate padaju, da se negdje drugdje nečije kuće razvaljuju.

Noćas je na redu 333. emisija kršćanskog rocka, brojka okrugla da okruglija ne 
može bit'.(Vidi, kako sam lijepe prigodne slike dobio samo za ovu emisiju
uređene od vrsnih dizajnera iz studija „Bruckom d.o.o“! Nastavit' ćemo i noćas razmišljanje o kršćanskom rocku, i općenito o rock glazbi
kroz kratki prikaz knjiga: LaMar Boschman, „The Rebirth of Music“, i Günther
Klempnauer: „Ich will raus“. Što točno govore njih dvojica, poslušajmo kasnije u drugom dijelu emisije
kršćanskog rocka.

A Ti, kako bi poslušao ovu emisiju, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

 

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top