… 332. emisija kršćanskog rocka na HKR-u; bit će malo o ratu, malo o miru…

U ono vrijeme:

Kaza Isus učenicima prispodobu: „Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.
Sto gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš?
Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.

Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.“

[Lk 6, 39-45]

Europski parlament je godine 2006. izglasao rezoluciju kojom je tu veliku glad s početka 30. godina prošlog 20. stoljeća, poznatu kao „Ukrajinski holodomor“ (gladomor), proglasio zločinom protiv čovječnosti, ali ne i genocidom.
Skupština Europske unije velikom je većinom prihvatila rezoluciju kojom veliku glad iz 1923.-1933., umjetno izazvanu za režima tadašnjeg sovjetskog diktatora Josifa V. Staljina, proglašava zločinom protiv čovječnosti.
Euro-zastupnici su pozvali bivše sovjetske države da otvore svoje arhive i istraže zločin, iako su tekstom rezolucije izbjegli izravno taj zločin u nebo vapijućeg grijeha nad cijelim ukrajinskim narodom proglasit’ genocidom.
Spominjući stradanja i drugih narodâ, Rusija se protivi ukrajinskoj težnji da tu ljudsku tragediju proglasi genocidom – sve zato što bi od nje mogla biti tražena isplata odštete.
Kako sam rekao na početku, između 7 i 10 milijuna ljudi je umrlo od gladi. Seljacima je ljetina bila oduzimana, kako bi ih se natjeralo da se odreknu zemlje i uđu u kolhoze.
Ukrajinski parlament je u studenom godine 2006., izglasao zakon kojim se „Holodomor“ proglašava ‘genocidom ukrajinskog naroda’, a Kijev godinama nastoji da to učine i Ujedinjeni narodi.

Holodomor je bio drugi po redu veliki genocid u 20. stoljeću, nakon onog nad Armenskim narodom, koji je počinila Turska.

U istoimenoj pjesmi „Holodomor“, kršćanski metal bend „Infidel Rising“, opjevali su upravo ovu temu – temu gladi, koja se dogodila u Ukrajini.

Dio teksta iz pjesme ide ovako:
Nošena je želja za životom
Preživljavajući kroz oluju
Obitelji su rastrgane
Nedostajat će nam junaci
A sramota življenja sada je prisutna
Dostojanstvo, integritet, karakter
Nevinost je upisana unutra, čistoća
Nedužnost je nestala iz moga srca i moje duše…

https://www.youtube.com/watch?v=OQ_ReMcHdh0

Molimo u ovoj noći, zajedno s djecom iz Isusovačke gimnazije 
„Svetog Alojzija“ u Bonnu; oni su prošli četvrtak, u 5.30 sati ujutro, na dan napada na
Ukrajinu, na svojim stranicama objavili ovu molitvu: Bože, Oče svega,
Gospodaru povijesti! Učenici naše škole imaju rodbinu i prijatelje u zemljama Ukrajine i Rusije. Zajedno s njima, i mi Te molimo:
Gospodine, spasi narod od užasa rata, od samovolje, nepravde i nasilja. Budi bliz djeci, mladima, i svim ljudima koji su u strahu i očaju. Očuvaj žene i muškarce iz obje države, da ne budu prisiljeni ić' i borit' se, ubijat', ili da u zaslijepljenosti prečuju Tvoju riječ i Tvoju svetu volju, pa se prestanu borit' protiv nasilja. Pomozi nam svima pronać' načina za okončanje nasilja i ubijanja. Pogledaj na svoga Sina, Bože, koji se i sâm plašio križa, kad je Tebe, noć prije svoje muke, zvao da Ga spasiš! - Ali ne Njegova, nego Tvoja volja nek' se vrši. Pogledaj na Majku svoga Sina, koja je morala gledat' muku i smrt tijela od svoga tijela. Prepoznaj, Nebeski Oče, u njima one ljude za koje Te danas molimo. I oni Ti se utječu u svojoj nevolji. A nama svima, Oče, daruj obraćenje i pokajanje da se s nepravdom i nasiljem susretnemo tamo, gdje ćemo imati snage, oduprijeti im se. Amen.

A Ti, kako bi poslušao ovu emisiju, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top