300.-ta emisija kršćanskog rocka ONI ROKAJU ZA GOSPODINA! – jedinom Bogu nek’ je hvala i slava!

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: „Mir vama!“ Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: „Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.“

Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: „Imate li ovdje što za jelo?“ Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.

Nato im reče: „To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.“ Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: „Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema’. Vi ste tomu svjedoci.“

[Lk 24,35-48] 

Napišem ja mom starijem bratu fra Mirku poruku na WhatsApp, da bi bilo dobro da i on nešto napiše – da se javi, povodom 300.-te emisije kršćanskog rocka s nekoliko riječi.

Sat-dva nakon toga stigoše mi na mail njegove riječi.

– Piše Mirčin:

Ako znaš svirati i znaš nešto otpjevati, bavi se glazbom; ako ne znaš, nauči!

Čovjekov je poziv da razvija svoj duh, da ne ostane zarobljen na osjetilnoj razini, nego preko glazbenog sklada raste k Istini i Ljepoti, k Bogu.

Zato, može se reći, da je glazba jezik, koji je Bog izabrao u svojoj komunikaciji s čovjekovim srcem. – Zašto?

Bogoslužje, koje se ovdje na zemlji slavi pjesmom i sviranjem samo je odjek onoga nebeskoga Bogoslužja pred Božanskim prijestoljem.

Sveti Augustin piše djelo „De musica“, u kojem se postupno približava ideji Boga koji stoji iza tih zakonitosti.

Mi ovodobne generacije puno slušamo glazbu. Ona nam je postala općom zvučnom zavjesom našega života. Aktivno ili pasivno živimo od glazbe i iz glazbe.

Jesu li kršćani, tj. Crkva zbunjeni pred činjenicom sveprisutnosti trendova ovodobne glazbe?

Vjera dolazi kroz slušanje. – Dakle, na trag transcendentnoga prije svega nas vodi uho. Preko njega zahvaća nas ne samo Riječ Božja, nego i zvuk Božji zahvaća naše tijelo, našu dušu, naš duh.

Rođenje Isusa Krista također počinje s glazbom, kad anđeli pjevaju „Gloria in excelsis Deo“! – I taj glas i ta glazba iz neba dolazi i k nebu uzlazi.

Postavlja se pitanje jesu li Mozart, Beatlesi, Jimmy Hendrix, Eric Clapton… – i mnogi drugi, jesu li mogli glazbom promijenit’ svijet?

Sigurno su utjecali na promjenu svijeta utoliko, što su mu darovali svoje pjesme, i od tada je ovaj naš svijet drukčiji.

Volim slušat’ Vlatka Stefanovskog. – On ne prodaje filozofiju u svojim pjesmama, već poruke izražava glazbom. Npr. pjesma ‘Kao kakao’, ona kao da je proročanstvo o vremenima u kojima smo se našli.

Meni je slušanje glazbe: rock n’ rolla, etna, korala, klasike, vraćanje nekim bazičnim, od Boga darovanim vrijednostima čovjeku.

Bilo kako bilo, čovjekov poziv je da razvija svoj duh, da i preko glazbenog sklada raste k Istini i Ljepoti i k Bogu.

 Na tečaju gitare učitelj nam je savjetovao: ako znaš svirati i znaš nešto 
otpjevati, bavi se glazbom; a ako i ne znaš, nauči!

A Ti, sve što trebaš učinit’, jest – klikni na ovaj link ispod

Dobri Bog Te blagoslovio!

pozdravlja p. anto

Pregledajte ostale emisije

Scroll to Top